Äkkilähdöllä ammatilliseen koulutukseen – hakea voi vaikka joka päivä!

tennaritMietitkö koulutusta – tai sitä mitä haluaisit opiskella? Kiinnostaako kokonaan uusi ura tai ammatti? Mietityttääkö yhteishaussa tehty valinta? Hakeutuminen ammatilliseen koulutukseen ei koskaan ole ollut niin joustavaa, kuin se on nyt. Se on mahdollista jatkuvan haun kautta. Koulutustarjonta on laajaa ja sen tähtäimenä ovat aina työllistyminen ja työelämän tarpeet.

Jatkuvassa haussa voit hakea ammatilliseen koulutukseen ympäri vuoden. Tai jos sinua kiinnostava hakukohde ei ole juuri nyt ole haussa tai et tiedä, mitä haluat – täytä avoin hakemus. Oppilaitos auttaa sinua koulutuksen valinnassa ja on sinuun hakemuksen saatuaan yhteydessä. ensiapuOhjausta saa vaikka ei vielä ole edes opiskelemassa.

Jatkuvan haun toteuttaa jokainen oppilaitos itse ja pääsääntöisesti siinä voi haketa, jos on jo aiemmin suorittanut toisen asteen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon tai jos on jo työelämässä hankittua osaamista.

Jos olet juuri päättänyt peruskoulun, kymppiluokan tai ammatilliseen koulutukseen valmistavan koulutuksen, haet siis ensisijaisesti yhteishaussa. Jos yhteishaku kuitenkin meni ohi, jäit ilman opiskelupaikkaa tai valinta ei tunnu oikealta, voit hakea myös jatkuvassa haussa tai täyttää avoimen hakemuksen.

Miten sitten haetaan? Se on helppoa – Katso lyhyt ohjevideo:

Koulutuksen valinta on aina iso valinta. #väylätauki kampanjassa asiaa pohtii vaatturi, TV-tuottaja ja -toimittaja Arman Alizad sekä juontaja ja kokki Pipsa Hurmerinta, jotka kertovat matkasta kohti unelma-ammattiaan. Kampanjassa on myös suosittuja tubettajia: Jennysvoices (Jenny Pitkänen), Sofia Blomqvist ja Lefa25 (Aleksi Rinne). Kuuntele ja katso alla olevasta linkistä mitä heillä on kerrottavanaan omista valinnoistaan. Tai sitten kulje väylät auki – verkkosivulle ja rakenna oma reittisi.

näin haet

Kun tiedät mitä haluat, mene suoraa oppilaitoksen omille sivuille. Tietoa jatkuvan haun hakuajoista sekä hakuohjeet ja -lomakkeet löytyvät oppilaitosten verkkosivuilta.

Jatkuvassa haussa jokainen oppilaitos päättää itse, millä perusteilla opiskelijat valitaan. Yhtenäisiä valtakunnallisia valintaperusteita ei siis ole. Oppilaitokset voivat järjestää pääsy- tai soveltuvuuskokeita.

Tarkemmista valintakriteereistä, mahdollisista pääsykokeista tai soveltuvuuskokeista löydät tietoa oppilaitosten omilta verkkosivuilta. Myös opintojen aloitus tapahtuu joustavasti, enää ei tarvitse odotella kuukausia. Aloitusajat vaihtelevat ja opintoja voi aloittaa eri aikaan vuodesta.

Ei huolta sittenkään, jos sinua ei valita koulutukseen tai hakemassasi oppilaitoksessa ei ole tarjolla juuri sinulle sopivaa koulutusta, oppilaitos auttaa sinua sopivan koulutuksen löytämisessä.

Joustavaa eikö totta? Uusille urille siis – jatkuva haku on auki tänäänkin!

Sedun ammatillisen koulutuksen tarjonnan Seinäjoella ja maakunnassa löydät ajantasaisena täältä:

Hakemiseen liittyvissä kysymyksissä palvelee Sedun Hakijapalvelut:
sähköpostitse:
hakijapalvelut@sedu.fi
tai puhelimitse p. 040 830 2275

Anu Hietarinta kuva

Anu Hietarinta
Opiskelijapalvelupäällikkö
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s