Hitsaava tubettaja

putki

Olin eilen yritysvierailulla paikallisessa teollisuuden alan yrityksessä ja näin millainen on aivan oikea metallihalli. Ennakkokäsitykset hämyisestä, hitsinkatkuisesta murjusta karisivat. Siisteissä ja valoisissa halleissa oli tilaa vaikka muille jakaisi. Metallin hajua ei ollut juuri nimeksikään. Yrityskäynnin aikana tuotantopäällikkö kertoi, että he eivät pysty vastaamaan kaikkiin asiakkaiden tilauksiin. Arvaatko miksi? Koska he eivät saa osaavia työntekijöitä. Lähes samassa lauseessa tuotantopäällikkö kertoi, että kaikkiin töihin ei välttämättä tarvita koulutusta. Heillä on töissä totaali ammatinvaihtajia aina perhepäivähoitajista kokkeihin.

Tästä osaavan työvoiman saatavuudesta on puhuttu lähes kyllästymiseen asti. Mitä lääkettä tähän keksitään? Kone- ja metallialan koulutus ei kiinnosta nuoria, miksi? Onko ennakkokäsitykset samoja, kuin itselläni oli? Halutaanko olla mieluummin vaikka  tubettajia? Kuka siis alkaisi hitsaavaksi tubettajaksi? Tubettajaksi, jonka työssä näkyy oman käden jälki. Tubettajaksi, jonka hitsisauma on Suomen parasta ja joka toisi tätä tärkeää ammattia esille. Joka pojan unelma-ammattihan on poliisi tai palomies. Ei koneistaja. Kuka tekisi Suomen paras palomies – sarjan sijaan televisiosarjan teollisuudessa työskentelevistä ammattilaisista?

Yrityksen tuotantopäällikkö totesi myös, että kaikkiin töihin ei edes ole koulutusta tarjolla. Esimerkiksi polttoleikkaajan työhön kehitytään työtä tehdessä. Lisäksi yritys kouluttaa vaativiinkin tehtäviin. Ajattele, millainen panostus työnantajalta on työntekijälle, maksutonta koulutusta, uralla etenemisen mahdollisuudet, erilaiset työtehtävät ja palkka juoksee. metalliaMikäs sen parempaa.

Jos kiinnostusta alalle löytyy, on pelkästään Etelä-Pohjanmaalla työvoimakoulutuksissa tarjolla opiskelupaikka 150:lle teollisuuden alasta kiinnostuneelle opiskelijalle. Lisäksi oppilaitosten alan koulutustarjonta on laajaa.

Millaisia lääkkeitä sinä keksit osaavan työvoiman saatavuuteen ja alan väärien mielikuvien murtamiseen?

P.S. Laita 16.5.2018 kalenteriin! Tulossa Osaava työvoima kasvun mahdollistajana – seminaari. Tässä seminaarissa pureudutaan juuri tähän teemaan. Pääpuhujana Esko Aho. Seuraa TE-toimiston viestintää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soile Kauttio

Viestintäasiantuntija

Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s