Työsopimus työsuhteen turvana

Kesä on käsillä ja olet ehkä saanut kesätyöpaikan, onneksi olkoon siitä! Työelämään astuminen tuo mukanaan muutamia seikkoja, joista sinun pitää huolehtia. Ennen varsinaista työnteon aloitusta työnantaja yleensä antaa sinulle kirjallisen työsopimuksen ja pyytää sinua allekirjoittamaan sen. Jos sinulle ei työsopimusta esitetä, sinun on hyvä pyytää se. Työsopimuksen voi tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti, mutta sopimuksen laatiminen kirjallisesti on kuitenkin suositeltavaa. Jos myöhemmin työsuhteen aikana pitää tarkastaa jokin sopimistanne ehdoista, on se helposti tarkistettavissa kirjallisesta työsopimuksesta. Kirjallinen työsopimus on siis molempien osapuolten edun mukaista.

Kaksi henkilöä pöydän äärellä, toinen allekirjoittaa paperia.
No mikä se työsopimus sitten on?

Työsopimus on työnantajan laatima asiakirja, joka sisältää työntekijän ja työnantajan perustiedot, kuten nimen, osoitetiedot ja henkilötunnuksen, sekä palkanmaksun kannalta tarpeelliset tiedot, kuten työntekijän tilinumeron. Yhteystiedoissa on mainittu myös työnantajana toimivan yhteisön tai yrityksen tarkempi yksilöintitunnus, ns. Y-tunnus. Nämä tiedot ovat tärkeitä, sillä työantaja on sopimuksen toinen osapuoli, ja sopimus sitoo teitä molempia. Työntekijänä sinun pääasiallinen velvollisuutesi on tehdä työsopimuksessa määritellyt työt työnantajan sääntöjä ja tarkempia ohjeita noudattaen. Työnantajan päävelvoite on tarjota sinulle turvallinen työympäristö ja työssä tarvittavat välineet. Palkanmaksu ajallaan ja sovitun suuruisena on myös yksi työnantajan tärkeimmistä velvollisuuksista.

Työsopimuksen varsinainen asiasisältö koostu niistä ehdoista, joita työnsuhteessa sekä työntekijän että työnantajan pitää noudattaa. Työsopimuksessa on määritelty, minkälaisesta työstä on kyse ja minkälaista palkkaa siitä maksetaan. Tällaisia työsopimuksessa olevia tarpeellisia tietoja ovat ainakin:

  1. työsopimuksen voimassaolo (toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen)
  2. määräaikaisessa työsopimuksessa tulee näkyä syy määräaikaisuudelle
  3. työaika (kellonaika, milloin työpäivä alkaa ja milloin se päättyy, sekä viikonpäivät, jolloin työtä tehdään)
  4. työtehtävät
  5. palkan määrä ja palkanmaksukausi, sekä palkanmaksupäivä
  6. tieto vuosiloman kertymisestä
  7. irtisanomisaika
  8. noudatettava työehtosopimus
  9. päiväys ja molempien osapuolten allekirjoitukset
Henkilö lukee läpi papereita.
Lue työsopimus huolella läpi, kysy jos et ymmärrä jotakin tai haluat tarkennusta johonkin.

Tässä on syytä olla tarkkana, sillä allekirjoitettuasi työsopimuksen olet hyväksynyt työsopimukseen kirjatut ehdot, kuten työajan ja palkan. Työnantaja ei kuitenkaan saa kirjata sopimukseen sellaisia ehtoja, jotka ovat lainvastaisia. Tällaiset ehdot eivät myöskään sido työntekijää.

Työsopimus on siis sinun ja työnantajasi välinen virallinen sopimus, joka sitoo teitä molempia. Työsopimuksessa on lueteltu mitä sinun pitää tehdä, ja vastaavasti mitä työnantajan pitää tehdystä työstä sinulle maksaa. Kun yhdessä sovitusta pidetään kiinni, jää molemmille osapuolille hyvä kuva luotettavasta sopimuskumppanista. Siitä on arvaamattoman suurta apua tulevien työpaikkojen saannissa.

Arja Poikajärvi
Lakimies
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s