Nuoret hankkeissa

Nuoret hankkeissa kuvitus

Fokus-hankkeessa työskennellään sen eteen, että asiakkaalle löytyisi pitkäkestoinen työelämäratkaisu. Nuorten kanssa työvalmennuksen keskiössä on useimmiten

  • suunnan löytäminen (työ)elämään
  • oman osaamisen ja potentiaalin tunnistaminen
  • profilointi
  • valmentautuminen työnhakuprosessia varten.

Meille kaikille tuttu ilmiö lienee varttuneempien ammattilaisten työnhakutilanne. Puhutaan, miten hakijalistan kärkisijoilta nuoret pääsisivät töihin ja vanhemmat henkilöt päätyisivät kortistoon, vastavalmistuneiden viedessä voiton työmarkkinoiden laukkakilpailussa. Todellisuudessa asia ei kuitenkaan aina mene ihan näin. Työnhaun haasteena näyttäytyy nuorten työnhakijoiden työkokemuksen puute. Työnhaun asiakirjoja usein koristaa uunituore ammatillisen tutkinnon todistus, ja silmissä siintää oman alan työpaikka varsin kohtuullisin kriteerein, jos puhutaan esimerkiksi palkkatoiveesta. Kun aktiivinen työnhaku ei tuota tuloksia ja automaattiset hylkäyskirjeet kilahtavat sähköpostiin viikkoja työhakemuksen jättämisen jälkeen, sisukkainkin meistä turhautuu ennen pitkää.

On siis ymmärrettävää, että kuten jokainen meistä joskus elämässään, myös nuori työnhakija voi jossain vaiheessa tarvita rinnalleen kumppanin, jonka kanssa yhdessä voi pyrkiä löytämään ratkaisun vallitsevaan tilanteeseen. Tässä kohden työvalmentajalla voi olla mahdollisuus osoittaa nuorelle työnhakijalle oikeat työkalut edetä työnhaussa. Valmennuksessa voidaan yhteistyössä läpikäydä

  • työhaun asiakirjoja
  • työnhaun prosessia ja sen vaiheita
  • osaamista
  • alueellisia työmarkkinoita
  • yrityskontakteja
  • työehtosopimuksia
  • työelämän pelisääntöjä
  • kouluttautumisen edellytyksiä ja mahdollisuuksia

Lisäksi työvalmennus voi olla myös keskustelua, omien ajatusten ja haaveiden ääneen sanomista ja niiden pohtimista yhdessä työvalmentajan kanssa. Haasteet tai epäonnistumisen uhka helposti kasvavat turhan suuriksi möröiksi silloin, kun niitä pohtii yksin. Niinpä asioita on hyvä käydä läpi yhdessä; eihän meillä valmentajillakaan ole työelämässä kaikki ihan suunnitelmien mukaan sujunut.

Mikä siis voisi olla nuorelle työnhakijalle se valttikortti, jolla peitota työnhaussa puutteellinen työkokemus?

Meidän työvalmentajien näkemyksen mukaan eräs ratkaiseva tekijä on tahtotila. Todellinen tahto näkyy ja kuuluu myös työnantajille, jopa hakemuskirjeestä. Työnantajilta saatu palautekin kertoo, että motivoitunut asenne on ehdoton silloin, kun työtä haetaan. Edellytys myös työvalmennuksen onnistumiselle on asiakkaan tahtotila ja motivaatio – ellei näitä ole, ei työvalmentajalla ole mahdollisuutta edistää asiakkaan tilannetta. Työvalmentaja ei voi ohjailla eikä pakottaa asiakasta tekemään sellaisia ratkaisuja, joita asiakas ei todella halua tehdä – eikä se ole edes tarkoituksenmukaista.

Mutta jos asiakkaalla, tässä tapauksessa nuorella, on motivaatiota ja tahtoa saavuttaa oma työelämätavoitteensa, kaikki mahdollistuu. Me työvalmentajat olemme täällä Sinua varten, nuori työnhakija.

Jos sinä Tahdot, me haluamme auttaa sinua.

Jenna_blogiin_ASusanna_blogiin_A

Kirjoittajat työvalmentajat Jenna Luoma ja Susanna Ojanperä Fokus-hankkeesta

Jätä kommentti