Ideasta se lähtee – niin mikä? No yrittäjyys!

Ennen ideaa on usein yksi toive, se voi olla toive rikastua mutta vielä useammin toiveena onkin vapaus. Siis yrittämisen vapaus – toive päättää itse missä, milloin, millä tavoin työskentelee ja halu tehdä itselleen merkityksellistä työtä.

Yrittäminen on aina in, näinä aikoina puhutaan paljon kevytyrittäjyydestä ja yhä useampi hyppääkin ineen kevytyrittäjän saappaissa.

Lainsäädäntö ei tunne ”Kevytyrittäjä” -käsitettä. Alun perin kevytyrittäjyydellä tarkoitettiin toimimista työmarkkinoilla laskutuspalvelun kautta ilman omaa yritystä. Sittemmin markkinoille on tullut myös kevytyrittäjyyspalveluita, joiden piiriin päästäkseen henkilö perustaa oman toiminimen. Jälkimmäisessä tapauksessa kysymys on lähinnä kirjanpidon ja laskutuksen ulkoistamisesta.

Vaalealla taustalla keltainen muistilappu, musta tussi, jonka korkki on auki sekä muistikirja, jonka kannessa teksti "You got this".

On tapauskohtaista kumpi sopii harjoitettavan toiminnan luonteeseen paremmin; eli onko järkevämpää toimia laskutuspalvelun kautta vaiko perustaa oma yritys.

Valitseepa sitten niin tai näin, varmaa on, että kevytyrittäjältä vaaditaan sekä substanssiosaamista että markkinointi-, myynti- ja neuvottelutaitojakin. Unohtaa ei sovi myöskään yrittäjyysosaamista, kuten näkemystä siitä mistä se raha tulee ja mihin sitä kuluu.

Kevytyrittäjällä on yleensä vapaus ja vastuu organisoida oma työnsä. Tämä tarkoittaa sovituista asioista kiinni pitämistä ja toisaalta on myös osattava vetää raja työ- ja vapaa-ajan välille, ettei elämä mene pelkäksi työnteoksi.

Kevytyrittäjyys on usein keikkaluonteista. Kysyntä saattaa kohdistua tiettyyn sesonkiin tai vuodenaikaan. Voi olla myös niin, että kevytyrittäjän oma tilanne sallii vain satunnaisten keikkojen vastaanottamisen, vaikkapa opintojen loma-aikoihin nivoutuen.

Luonteenomaista on, että kevytyrittäjät tuottavat erilaisia palveluita. Itse olen esimerkiksi osallistunut kevytyrittäjän järjestämälle kahvakuulakurssille. Myös luovien alojen osaajat ja kouluttajat toimivat usein kevytyrittäjinä, mutta yhtä hyvin kevytyrittäjyys istuu vaikkapa kirvesmiehen töitä tekevälle. Työelämä muuttuu jatkuvasti, puhutaan työn murroksesta. Aihe on laaja, mutta siihen liittyy muun muassa näkemys, jonka mukaan palkkatyön ja yrittäjyyden kahtiajako tulisi hiipumaan. Saattaa syntyä myös nykyistä enemmän kollektiivisia tapoja yrittää ryhmänä. Tulevaisuudessa palkkatyö ja yrittäjyys lomittuvat sekä vuorottelevat keskenään, kuvioon tuo oman mausteensa myös itsensä jatkuva kehittäminen ja opiskelu.

Kevytyrittäjyyttä miettivän kannattaa ottaa asioista selvää. Tukea ja neuvoja on saatavilla!

Onko sinulla jo Idea?

PS.
Tee leikkimielinen yrittäjätesti yrittajat.fi -verkkosivuilla.
Yrittäjätesti.

Mustavalkoiseen takkiin ja keltaiseen paitaan pukeutunut tummatukkainen nainen katsoo kameraan ja  hymyilee.
Anu Havuluoto
Yritysasiantuntija,
Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s