Ohjaamo – nuorten hiottu timantti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ohjaamotoiminnassa mukana Annukka Haapa-Aho, Anne Latvateikari ja Joanna Silver. Kuva: Marko Koivuporras, Studio Street Oy.

Reilun vuoden on Etelä-Pohjanmaan alueella kehitetty Ohjaamotoimintaa Ohjaamo E-P-hankkeen kautta. Annukka Haapa-Aho ja Joanna Silver ovat tehneet loistavaa työtä kyseisessä hankkeessa ja itse sain liittyä mukaan Ohjaamotoimintaan TE-Palvelujen puolelta vuoden alusta. Alettaessa suunnitella ja miettiä nuorille suunnattuihin palveluihin uutta palvelumuotoa, ohjaamoja, olin heti ihan myyty. Ohjaamot ovat aidosti nuorten asialla ja ohjaamoissa palvelut järjestetään toimivaksi kokonaisuudeksi. Olen enemmän kuin kiitollinen, että saan olla mukana näin mahtavassa toiminnassa, nuoria varten.

Ohjaamot tarjoavat nuorille alle 30-vuotiaille yhden oven avaamalla tietoa, neuvoa, ohjausta ja monialaista tukea. Ohjaamoon voit tulla asian kuin asian takia ja ohjaamossa juuri sinä tulet kuulluksi ja kohdatuksi. Ohjaamot tukevat erityisesti erilaisissa nivelvaiheissa olevia nuoria ja edistävät koulutukseen ja työelämään kiinnittymistä. Yksi tärkeimmistä Ohjaamojen toiminnasta on nuorten ja työnantajien kohtaaminen ja Ohjaamot järjestävätkin paljon erilaisia rekrytapahtumia.

Keskeistä toiminnassa on matala kynnys ja nuorten osallisuus. Nuoria kuullaan Ohjaamoiden alkuvaiheessa ja nuoria otetaan mukaan mm. ideoimaan ja sisustamaan Ohjaamoiden uusia tiloja. Nuoria kuullaan jatkossakin koko ajan toiminnan edetessä. Ohjaamoista et välttämättä saa apua heti kysymykseesi, mutta saat ohjaajan kulkemaan vierelläsi ja selvittämään asiaa. Ajatuksena on se, että kun nuori poistuu Ohjaamosta niin hän tietää mitä tapahtuu seuraavaksi.

Ohessa muutaman nuoren kommentti Ohjaamoista, mitkä kuvastavat Ohjaamojen toimintaa;

”Tää timantti on hiottu”

”Ohjaamoja lisää kaikkialle Suomeen, olen erittäin tyytyväinen tähän paikaan: saa tulla ison tai pienenkin asian kanssa ja vaikka ilman ajanvarausta kävellä suoraan ovesta ja aina on joku kynnelle kykenevä auttamaan”

”Minulle Ohjaamosta on ollut iso apu”

”Enemmän tietoa nuorille mahtavista avuista, joita täällä saa”

Itse aloitin Ohjaamotyön ihanteelliseen aikaan, kun juuri nyt Etelä-Pohjanmaalla alkaa konkreettisesti aueta Ohjaamoja. Ilmajoen Ohjaamo on jo nyt auki Seppälän nuorisotiloissa tiistai ja torstai-iltapäivisin klo 11.30 – 15.30. Ilmajoen Ohjaamon avajaisia vietettiin 8.2.2018 ja tällöin kävi noin 500 nuorta tutustumassa Ohjaamon tiloihin ja toimintaan. Lisäksi meillä oli rekrymessut illalla ja tällöin nuoret pääsivät tapaamaan työnantajia Ohjaamon tiloissa. Ja niitä onnistumisen kokemuksia tapahtui heti ensimmäisillä rekrymessuilla.

Seuraavaksi Etelä-Pohjanmaan alueella aukeaa Kauhavan ja Kurikan ohjaamot. Ohjaamo Kauhava toimii Kauhavalla ja Ylihärmässä. Kauhavalla avajaiset ovat 19.3.2018 ja Ylihärmässä ovet avautuvat 22.3.2018. Kurikassa Ohjaamo aloittaa toimintansa toukokuun alussa nuorisotila Kurnun yläkerrassa. Lisää avajaisia on tulossa vuoden mittaan. Lisäksi monen paikkakunnan Ohjaamo järjestää erilaisia Pop Up -tapahtumia.

Kunkin Ohjaamon toimintaa pystyt seuraamaan mm. Facebookissa ja Instagramissa. Hakukenttään kun kirjoittaa Ohjaamon ja kunnan nimen niin pääsee helpoimmin selville siitä missä Ohjaamo toimii, kuinka se on auki ja mitä tapahtumia Ohjaamossa järjestetään.

  • Ohjaamo Ilmajoki, Seppälän nuorisotilat. Avoinna tiistai ja torstai 11.30 – 15.30
  • Ohjaamo Kauhava toimii Nuorisotila Saumassa Kauhavalla ja Ylihärmässä palvelutoimistolla (Päämajantie 6).  Kauhava on avoinna maanantaisin klo 12.00 – 18.00 ja Ylihärmä avoinna torstaisin klo 14.00 – 18.00
  • Ohjaamo Kurikka, Nuorisotila Kurnu 2.5.2018 alkaen. Avoinna keskiviikkoisin klo 12.00 – 16.00

Me Ohjaamoissa olemme juuri sinua varten, tule moikkaamaan meitä.

Kevätterveisin Anne Ohjaamosta

AnneLblogi_edited_edited

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s