Oman polun jäljillä

Aarrekartat

”No ku en mä oikein tiä mitä mä haluan tehdä…”

”En mä tiiä mikä mua kiinnostaa…”

Näitä ajatuksia ja pohdintoja käydään läpi nuoren jos toisenkin kanssa melkein päivittäin. Tulevaisuutta ja sen sisältöä, mahdollisuuksia ja haasteita mietitään yhdessä ja yritetään rakentaa nuoren omannäköistä polkua eteenpäin. Välillä vähän jännittää, jopa pelottaa. ”Mitä jos..?”, ”entä kun…?”, ”mutta kun…”. Hyvienkin suunnitelmien ja mahdollisuuksien edessä nuori saattaa empiä ja perääntyä.

Mutta annettakoon hänelle oikeus ja mahdollisuus myös siihen. Tämän päivän koulutus- ja työelämässä väyliä ja mahdollisuuksia on useita. Se saattaa hämmentää, jopa ahdistaa. Vaihtoehtoja on paljon, eikä välttämättä enää tiedä mihin tarttua. Joten ei tartu mihinkään. On vaan, mutta ei oikein tiedä kuka on?

Tämä onkin monesti kaiken A ja O: Kuka minä olen? Mitä minä osaan? Mitä minä haluan? Niitä ei voi tietää, jos niitä ei ole ikinä itseltään oikeasti kysynyt, jos ei ole ikinä oikeasti lähtenyt itseään vähän tutkimaan ja etsimään. Omien vahvuuksien tunnistaminen ja tunnustaminen itselle saattaa olla monelle nuorelle melkoinen haaste. Mutta kun sen haasteen ottaa vastaan, se monesti tuottaa hedelmää. Sen myötä voi olla helpompaa lähteä kokeilemaan rohkeasti uusia asioita, yrityksen ja erehdyksen kautta.

Ollaan siis tukena ja motivoidaan. Autetaan nuoria näkemään uusia asioita niin ympäröivässä maailmassa kuin omassa itsessäänkin. Luodaan mahdollisuuksia lähteä kokeilemaan asioita ja luodaan uskoa omaan tekemiseen ja olemiseen. Mutta annetaan muutokselle myös aikaa ja omaa rauhaa. Sen myötä polku kohti sitä omannäköistä elämää alkaa pikkuhiljaa hahmottua, ja enää ei niin kovasti jännitäkään.

Anna Alvari ja Karoliina Ala-Luopa       

Etsivä nuorisotyö

Ilmajoen Kunta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s