Rohkeasti kohti unelmia

Jokaisella on unelmia, joita kohti kurottaa. Olivatpa ne ammatillisia tai vapaa-aikaan liittyviä, suosittelen vahvasti unelmoimaan ja luomaan polkuja niitä kohti. Oma mottoni ammatillisesti nojaa vahvasti Walt Disneyn Curiosity keeps leading us down new paths, vapaasti suomennettuna uteliaisuus johdattaa meidät uusille poluille. Niin, mikäpä olisi suurempi voima ohjaamaan meitä uusille poluille kuin uteliaisuus.

Nuori henkilö kallionkiellekkeellä.
Uteliaisuus haastaa useasti ihmisen mittaamaan myös rohkeuttaan.

Uusi polku pohdituttaa ja samalla yksilö käy itsensä kanssa dialogia siitä, onko uusi polku tarpeeksi haastava ja houkutteleva siinä määrin, että uskaltautuu alttiiksi muutokselle. Toisaalta voi pohtia myös mitä muut ajattelevat sinun polustasi tai mitä se vaatii, ei vain sinulta itseltäsi, vaan myös ympärilläsi olevilta ihmisiltä. Muutokseen mukaan lähteminen vie yksilön hetkellisesti pois mukavuusalueelta, koska tuttu ja turvallinen nykyhetki vaihtuu muutokseen ja uuden oppimiseen. Rohkeus kokeilla, kasvattaa yksilöä joka tapauksessa enemmän kuin paikalleen jäänti. Muutos on aina mahdollisuus, ja vaikka sen luoma hetkellinen epävarmuus saattaa tuntuakin suurelta esteeltä, kannattaa muutoksen ovi pitää ainakin vähän raollaan.

Jokainen etappi polulla, jota ammatillisesti luodaan, kasvattaa osaamista ja sen kautta luo uusia mahdollisuuksia.

Henkilö tuskailee läppärin takana.
Oman osaamisen tunnistaminen ja muutokselle altistuminen voi olla hankalaa.

Työmarkkinoilla työvoiman liikettä on havaittavissa moneen suuntaan, kuten keväällä julkaistu ammattibarometri kertoo. On aloja, joilla on huutava pula tekijöistä ja myös aloja, joilla on tekijöistä ylitarjontaa. Yksilön muutoskyvykkyys, rohkeus tehdä valinta polusta, jossa työllistymisen mahdollisuus on, astuu kuvaan tässä kohtaa. Työmarkkinoilla uuden polun löytäminen ei välttämättä vaadi paljon uuden oppimista. Mikäli rohkeutta on, mutta osaamista ei osaa tunnistaa yksin, ovat koulutusorganisaatiot sekä työllisyyspalvelujen ammatinvalinnan psykologit tätä varten. Työmarkkinoille on luotu muutosta mahdollistamaan myös useita elementtejä, kuten työvoimakoulutus, omaehtoinen koulutus ja oppisopimuskoulutus, joiden kautta osaamispääomaa voidaan rakentaa työllistymisen mahdollistamiseksi, mikäli se on jostain muusta kuin rohkeudesta kiinni.

Ollaanko kaikki siis rohkeita ja tehdään voitavamme, että työmarkkinoille saadaan tasapaino

Niina Lipponen
Asiantuntija, kumppanuus- ja kehittämispalvelut
Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s