Osaamista löytyy

Kaikilla on osaamista enemmän kuin mitä moni ajatteleekaan. Mutta usein sitä ei vain myönnetä osaamiseksi, vaan sitä ei edes ajatella sen koommin. Esimerkiksi itse en aiemmin ajatellut osaavani tehdä autolle juuri mitään, mutta todellisuudessa osaan katsoa nesteet, vaihtaa renkaat, tehdä pientä jarruremppaa ja vaihtaa lamput yms. Moni muu osaa varmasti tehdä jotain paremmin ja/tai enemmän, mutta se ei tarkoita, ettenkö osaisi tehdä jotain. Siksi olisi oikeasti hyvä käydä läpi, mitä kaikkea sitä oikeasti osaakaan sitten lopulta.

Oppilaitokset ovat vain yksi monista paikoista opetella asioita, mutta siellä oppii usein lähinnä teoriaa, mutta ei niinkään käytäntöä. Siksi on hyvä osaamista läpi käydessään miettiä myös kaikkea muuta osaamista. Osaatko kokata kuinka? Huoltaa asuntoa, pihaa tai autoa? Missä kaikkialla olet ollut töissä tai vaikka työharjoittelussa, ja mitä siellä teit? Oletko hoitanut lasta tai lapsia? Kävitkö armeijan tai siviilipalveluksen? Oletko ollut vapaaehtoistyössä tai järjestötoiminnassa mukana? Näiden lisäksi voit keksiä muitakin paikkoja tai asioita, mistä olet voinut kerryttää osaamista.

Ihmisiä keskustelemassa pöydän ympärillä.
Opiskelunkin ohella voi oppia kaikenlaista.

On paljon ihmisiä, jotka on valittu työtehtävään esimerkiksi opiskelija-aktiivi uransa aikana kartuttaneensa osaamisensa takia, myös allekirjoittanut. Siksi kannattaakin kartoittaa, mistä kaikkialta osaamista on kertynyt, ja minkälaista osaamista. Tee vaikka osaamisestasi ajatuskartta. Lähde liikkeelle ihan perusasioista, kuten kotityöt ja harrastukset. Sitten pikkuhiljaa lähdet laajentamaan sitä kaikkea, mistä kaikkialta sitä onkaan kertynyt. Erittele kaikki mitä olet tehnyt. Voit yllättää itsesi, mitä kaikkea osaatkaan. Tuon jälkeen ehkä osaatkin jo tuoda osaamistasi paljon helpommin esiin esimerkiksi työhaastattelussa.

Vaikkei sinulla olisikaan juuri sen alan koulutusta, kuin mikä sinua kiehtoo, se ei tarkoita, ettetkö voisi hakea niitä työtehtäviä, varsinkin jos sinulla on jo osaamista sinne. Jos tarvittavaa osaamista ei löydy vielä, esimerkiksi oppisopimus voi olla hyvä väylä kiehtovaan työhön. Ja vaikka osaaminen ei riittäisikään nyt, se ei tarkoita, etteikö se voisi myöhemmin riittää. Siksi osaamista kannattaa kerryttää, jos vain suinkin jaksaa. Ja sitähän kertyy elämän myötä kaikille.

Ville Lahtinen
Viestintäasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan TE-palvelut

Tämä blogiteksti on osa Sitran Osaaminen Näkyviin-kampanjaa, lue lisää kampanjasta:
Osaaminen Näkyviin-kampanja (sitra.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s