Oppia ikä kaikki

Oppia ikä kaikki, tai oikeammin jatkossa ainakin 18 ikävuoteen tai vaihtoehtoisesti yhteen toisen asteen tutkintoon tai lukion oppimäärään saakka.

Tulevana syksynä astuu voimaan laki uudesta oppivelvollisuudesta. Tässä muutoksessa jokainen perusopetuksen päättävä nuori saa suorittaa toisen asteen tutkinnon täysin maksuttomasti. Samaan aikaan siis kun säädetään oppivelvollisuus, annetaan myös oikeus maksuttomiin opintoihin kaikille nuorille. Sinulle nuori, joka kuulut oppivelvollisuuden piiriin, tämä tarkoittaa hakeutumisvelvollisuutta opintoihin jo nyt, ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä. Mikäli ensimmäisellä hakukerralla ei tärppää, hakuvelvollisuus jatkuu seuraavan haun aikaan ja aina siihen saakka kunnes täytät 18 vuotta tai olet tutkinnon suorittanut.

Oppivelvollisuuden laajentaminen Suomessa tehtiin, koska osaamisvaatimukset työmarkkinoilla ovat kasvaneet ja työllistyminen edellyttää nykyaikana lähes aina jonkin tutkinnon suorittamista. Samalla se, että nuori jää vaille koulutusta, luo hänelle myös tilan jossa hän ei kuulu yhteiskunnassa mihinkään. Koulun on tarkoitus pitää nuori yhteiskunnan verkossa kiinni, ja samoin toimii työpaikat aikuisuudessa. Oppivelvollisuuden voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksen kautta, mikä mahdollistaa myös hyvin työelämälähtöisen tulokulman opintoihin.   

Kaksi opiskelijaa pöydän ääressä kirjoittamassa.
Muutaman vuoden takaisen Foundation for Young Australians -säätiön tutkimuksen mukaan nyt valmistuvalla nuorella tulee olemaan työuransa aikana keskimäärin 17 eri työnantajaa ja alaakin hän vaihtaa elämänsä aikana viidesti. Oma alan löytäminen voi siis joskus viedä aikaa.

Poikkeusaikojen vallitessa ei välttämättä työllistyminen ole mahdollista, koska useita toimintoja on jouduttu sulkemaan tai rajoittamaan. Tammikuussa 2021 alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1177, mikä oli 116 henkilöä enemmän (10,9 %) kuin vuotta aikaisemmin. (TEM, työnvälitystilasto)

Nyt onkin siis hyvä hetki keskittyä itseensä ja käyttää aika osaamisen kerryttämiseen. Mikäli suunta opintojen suhteen on vielä hakusessa, kannattaa hyödyntää TE-palveluiden maksuttomat palvelut, kuten ura- ja työnhakuvalmennukset sekä koulutusneuvonnan ja uraohjauksen monipuoliset palvelut. Jos suunta ei siltikään heti aukene, voin lohduttaa, että yhden tutkinnon ei välttämättä tarvitse olla se ainut. Sillä avataan ovia ja päästään työelämään kokeilemaan omia siipiä. Suunta löytyy eri kokemuksien kautta ja lisäkoulutusmahdollisuuksia on tarjolla aina omasta elämäntilanteesta riippuen, joko työvoimakoulutuksena tai vaikkapa verkko-opintoina laajan korkeakoulu-, opisto- tai ammattikouluverkoston kautta. Onnea siis hakuun, hyödynnä apunasi peruskoulusi opinto-ohjaaja sekä laajaa opettajaverkostoa. Myös alueesi ammatilliset oppilaitokset ja nuorille suunnattu Ohjaamo-toiminta neuvoo ja opastaa ja tarvittaessa myös TE-palvelut tai alueellasi oleva kuntakokeilutoimija.

Niina Lipponen
Johdon assistentti
Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Lähteet: TEM, työnvälitystilasto. Julk. 2.3.2021. Viitattu 10.3.2021. ETELÄ-POHJANMAA Työllisyyskatsaus Tammikuu 2021 (temtyollisyyskatsaus.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s