Ajatuksia nuorten kohtaamisesta

Kuvistuskuva: suo

”Ohjaamotyössä on mielestäni tärkeintä kuuntelutaito, rehellisyys ja se, että on aito oma itsensä nuorten kanssa”

Ohjaamotyössä on mielestäni tärkeintä kuuntelutaito, rehellisyys ja se, että on aito oma itsensä nuorten kanssa. Kuuntelutaito on ensiarvoisen tärkeä työkalu missä tahansa ihmisläheisessä työssä. Täytyy olla myös malttia odottaa vastauksia, ettei itse kiirehdi ehdottamaan vaihtoehtoja. Rehellisyydellä tarkoitan sitä, että antaa aitoa palautetta ja vastakaikua. Rehellisyyttä on myös se, että asiakastilanteessa tunnustaa itselleen ja muille, että ei hallitse ja osaa jotain asiaa. Aitous liittyy siihen, että kun jokainen tekee työtä omalla persoonallaan, täydentävät ohjaamotyöntekijät hienosti toisiaan. Tässä on hieman mietteittäni nuorten asiakkaiden kohtaamisesta.

Jos nuorelta ihmiseltä kysytään mikä häntä kiinnostaa, voi kysymys pahimmillaan hämmentää. Kiinnostuksen kohteita voi olla monia, mutta hyvin epäselvää voi silti olla se, millainen tekeminen ja millainen työ soveltuu parhaiten. Ja kun koemme, että nuori on neuvoton, me aikuiset rakastamme neuvoa! Se taas voi herättää tyytymättömyyttä ja vastustusta, jos me aikuiset kerromme omia mielipiteitämme sen suhteen, mikä olisi meidän mielestämme paras ratkaisu.

Kuvituskuva: polku

”Aikuisen tehtävä on olla myönteinen peili, ei kaikkitietävä neuvonta-automaatti”

Usein paras ja toimivin työkalu nuorten ohjaamisessa on se, että ymmärtää pitää suunsa kiinni. Ratkaisut ja vastaukset löytyvät ihmiseltä itseltään, hänen persoonastaan, arvomaailmastaan ja kokemuksista. Parhaimmillaan ratkaisun löytämiseen tarvitaan vain muutamia oikeanlaisia kysymyksiä. Siinä ohjaaja tai valmentaja voi olla hyödyksi. Aikuisen tehtävä on olla myönteinen peili, ei kaikkitietävä neuvonta-automaatti.

Seuraavan kerran kun tekisi mieli kokemuksen syvällä rintaäänellä ohjeistaa nuorta, kannattaa sen sijaan kysyä, mikä nuoren omasta mielestä olisi hyvä ratkaisu ja paras lopputulos. Usein nuori itse tietää varsin hyvin, miten jonkun tilanteen tai asian voisi ratkaista.

Ja vielä pari sanaa motivaatiosta. Kaikilla ihmisillä on elämässään asioita, jotka ovat heille tärkeitä ja merkityksellisiä. Myös opiskelun ja työn pitäisi olla sellaista, että sen kokee jollain lailla tärkeäksi ja itselleen sopivaksi. Kaikille on olemassa sopiva vaihtoehto, joka herättää motivaation ja innostaa toimimaan. Ohjaustyötä tekevän tehtävä on auttaa piirtämään tulevaisuuden kuva.

Motivaatio herää, kun tulevaisuuden kuva rakentuu.

Susan Sinimäki, Ohjaamo

 

 

Susan Sinimäki

Ohjaamo Seinäjoki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s