OHJAAMOT PYSYVÄT, HANKE PÄÄTTYY

Ohjaamoyhteistyö

Kuva Ohjaamo EP-hankkeen päätösseminaarista 16.1.2019. Kuvassa maakunnan Ohjaamoverkostoa. Edessä oikealta Annukka Haapa-aho, Joanna Silver (Ohjaamo EP)  ja Anne Latvateikari (E-P:n TE-palvelut)

Aika menee nopeasti. Tuttu lause, mutta jälleen niin totta. Reilut kaksi vuotta sitten aloitettiin Ohjaamotoiminnan kehittäminen Etelä-Pohjanmaalle Ohjaamo EP-hankkeen luotsauksessa, ja nyt hanke on loppusuoralla. Ohjaamoja on puolestaan tämän ajan kuluessa käynnistynyt jo kuudella alueella ja seitsemäs Ohjaamo käynnistyy EP: lle keväällä, kun Ohjaamo Seinäjoki avaa ovensa toukokuussa. Kerrankin voi siis todeta, ettei hankkeen päättyminen lopeta hankkeen aikana aloitettua toimintaa, vaan Ohjaamot jäävät elämään ja jatkavat kehittymistään.

Ohjaamot eivät ole käynnistyneet itsestään vaan se on vaatinut todella paljon valmistelua hankkeelta, mutta ennen kaikkea Etelä-Pohjanmaan alueen työntekijöiltä. Iso verkosto kuntien, kuntayhtymien, valtion, järjestöjen ja oppilaitosten työntekijöitä on valmistellut maakuntamme Ohjaamoita. Tämä on tarkoittanut kokoustamista, verkostoitumista, valmistelua, tiedottamista ja jatkuvaa Ohjaamon ytimen ja tarkoituksen kirkastamista. Mitä ja miksi olemmekaan tekemässä? 

”Ohjaamot jäävät elämään ja jatkavat kehittymistään”

Ohjaamoja löytyy nyt siis varsin kattavasti maakunnastamme. Mitä tämä tarkoittaa eteläpohjalaisen, alle 30-vuotiaan nuoren kannalta? Ainakin sitä, että suhteellisen läheltä nuorta löytyy Ohjaamo, josta saa tietoa ja neuvontaa työnhakuun, koulutukseen ja arkeen liittyviin kysymyksiin nopeasti ja aikaa varaamatta. Lisäksi nuori voi osallistua Ohjaamoissa järjestettäviin rekrytapahtumiin, koulutusinfoihin ja muihin tilaisuuksiin. Todennäköisesti alueen Ohjaamojen näkyvyys nuorten Some-kanavissa kasvaa myös koko ajan ja Ohjaamot tulevat tätäkin kautta nuorille tutuiksi.

Ohjaamo_Etelä-Pohjanmaa_rgb_1

Ohjaamoille nuoret ovat kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkiä kävijöitä tai neuvonnan ja tuen kohteita. Jo nyt nuoret ovat alueellamme osallistuneet monipuolisesti Ohjaamojen kehittämiseen. Nuoria on ollut mukana Nuorten Foorumeissa ja erillisissä, nuorille suunnatuissa kehittämispäivissä. Osassa Ohjaamoista toimii jo pysyvä Nuortenraati, joka suunnittelee esimerkiksi Ohjaamon toimintaa ja some-viestintää. Lisäksi nuoria on mukana Ohjaamojen kehittämistiimeissä ja nuoria on osallistunut myös maakunnallisen Ohjaamotyön valmisteluun. Nämä kohtaamiset nuorten kanssa ovat olleet varmasti koko Ohjaamoverkostolle antoisimpia hetkiä ja nuorilta olemme myös oppineet ehdottomasti eniten. Nuorten mahdollisuuksia osallistua Ohjaamoiden kehittämiseen tulee jatkaa ja entisestään vahvistaa myös jatkossa.

Nyt on aika kiittää lämpimästi kaikkia maakunnan ohjaamotoimijoita ja hankkeen yhteistyökumppaneita hyvistä kohtaamisista ja antoisasta Ohjaamoiden kehittämistyöstä. Lisäksi iso kiitos jokaiselle nuorelle, joiden kanssa on saatu Ohjaamotaivalta tehdä. Valtakunnalliseen Ohjaamotoiminnan missioon on hyvä kiteyttää Etelä-Pohjanmaan Ohjaamon tunnelmat: ”Menemme yhdessä askelta pidemmälle, jotta nuori pääsee elämässään eteenpäin.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annukka Haapa-aho, projektipäällikkö, Ohjaamo EP

p.s. Ohjaamo EP (ESR)-hankkeen päättymisen jälkeen (30.4.19), Ohjaamoiden maakunnallista koordinaatiotyötä jatkaa Etelä-Pohjanmaan TE-palvelut

p.p.s Hankkeemme päätösseminaarissa tammikuussa julkaistiin Preppaamon taitavien nuorten tekemä Ohjaamotoiminnan esittelyvideo. Pääset katsomaan videon täältä https://urly.fi/1bhg

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s