
Kun kipinä löytyy, löytyy myös voimavaroja, oppimista ja hyödyllistä tekemistä.
Kesäkuussa 2018 pyörähti käyntiin Etelä-Pohjanmaalla nuorten pilotti, Nuoret kohti työtä! -palvelu, joka pyörii nyt ympäri Suomen eri palveluntuottajien toimesta. Valtakunnallisia nuorten pilotteja on kaksi Nuoret työhön ja Nuoret kohti työtä!
UNIC-palvelut Oy on yksi toimija kolmesta Etelä-Pohjanmaalla.
Jo kesälomien oltua käynnissä, teimme mainosmateriaalia ja valmisteluja. Jännitys nuorten saamisesta mukaan palveluun oli aluksi suuri, saavathan nuoret itse valikoida nyt ensimmäistä kertaa palveluntuottajan, jonka kanssa lähtevät eteenpäin.
Mukaan on tullut monipuolinen otos nuoria ympäri maakuntaa. Ajattelu siitä, että etenkin nuoret tarvitsevat tukea erilaisiin valintoihin, tietoa palvelujärjestelmistä ja erilaisista mahdollisuuksista sekä opiskeluun ja työelämään liittyvistä asioista, on vahvistunut. Monet nuoret kokevat jääneensä yksin elämän ehkä tärkeimpien asioiden kanssa: millaisen suunnan otan opiskeluun ja tulevaisuuteen, miten koen itseni ja osaamiseni ja miten pääsen työelämään kiinni. Erilaisten taitojen ja voimavarojen kartoittaminen onkin nuorelle tärkeää.
Monet näistä palveluun tulleista nuorista ovat arkoja etsiessään paikkaansa. Motivointi ja avoin tuki on auttanut eteenpäin. Myös erilaisella konkreettisella tekemisellä on positiivinen vaikutus.
Katso videolta Janne Timosen haastattelu.
Ohjaajamme Janne on auttanut ja tukenut. Yhteyksiä otetaan nuoriin nykyaikaisin toimin: WhatsAppin, sähköpostin, viestien ja videoneuvottelujen kautta ja avulla. Ensivaikutelman luomisessa haluamme mieluiten aina kohdata nuoren kahden kesken livenä. Silloin tullaan tutuksi ja voidaan luoda hyvä kontakti toisiimme.
Asioita, joita olemme palvelun kuluessa huomanneet ja jotka jossain määrin myös yhdistävät nuoria, ovat tiedon puute palveluista ja niiden mahdollisuuksista sekä palveluverkostojen hyödyntäminen. Nuorten työnhakuvalmiudet ovat puutteellisia, vaikka näihin olisikin saanut jonkin verran ohjausta. Monet ovat jääneet oman tilanteensa kanssa yksin ja silloin on myös kadonnut näköalat tulevaan. Yksi seikka on, että usein jäädään odottamaan jotain tulevaisuudessa olevaa asiaa tai tapahtumaa, vaikka väliajankin voisi käyttää hyödyksi.
Tuo yksin jääminen ei tarkoita sitä, että nuorilla ei olisi omia verkostoja, ne vaan eivät välttämättä ole riittäviä ja silloin tilanne voi passivoitua.
Kun kipinä löytyy, löytyy myös voimavaroja, oppimista ja hyödyllistä tekemistä. Esimerkiksi me kannustamme aina ensin erilaisten tehtävien pariin, tekemään cv:tä, cv-nettiä, hakemuspohjaa, sometyönhakua, etsimään itselle sopivaa työkokeilupaikkaa tai tutkimaan opiskelumahdollisuuksia ja opintojen sisältöjä. Nämä ovat ensiaskeleita ja kannustavat nuorta eteenpäin. Kaikilla on kuitenkin oppimistaitoja. Ohjaaja on kuuntelija, johon voi aina ottaa yhteyttä ja myös hän soittaa tai sopii palaveria asioiden eteenpäin viemiseksi.
Me pyrimme hyvään yhteistyöhön nuoren parhaaksi ja että hän pääsee eteenpäin edes pienin askelin.
(teksti: Jaana Mesiäislehto-Mäntypuro ja Janne Timonen)
Jaana Mesiäislehto-Mäntypuro
hallintojohtaja
Unic-palvelut Oy