Ota ensimmäinen askel jo tänään – Nuoret kohti työtä!

Nuoretkohtityötä2 (2)

Kuva: Topi Puolakangas

Ura- ja koulutuspalveluja alle 30-vuotiaille nuorille

Sedu pääsi niiden harvojen ja valittujen joukkoon, jotka lähtivät yhdessä tuumin kehittämään uudenlaista Nuoret kohti työtä! – palvelumallia Etelä-Pohjanmaalle. Kokeilu lähti vauhdikkaasti käyntiin heinäkuun helteissä yhteistyössä henkilövuokrausyritys Baronan kanssa. Laadimme vetovoimaiset Nuoret kohti työtä! – verkkosivut, esitteen ja esittelyvideon, ks.  https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Nuoret-kohti-tyota

Herättelimme alle 30-vuotiaita nuoria miettimään, miltä tuntuisi oma työ- tai opiskelupaikka ja liikkeelle lähtö siten, että joku ”jeesaa töihin, auttaa löytämään oman kiinnostavan ammatin, etsii sopivan tavan jatkaa kesken jääneitä opintoja ja auttaa työhön tarvittavan osaamisen tai esimerkiksi oppisopimuksen hankkimisessa”. Samalla käynnistimme seudulliset infotilaisuudet yhteistyössä Nuoret kohti työtä – palveluverkoston ja alueen ohjaamojen kanssa.

Nuoret kohti työtä on päässyt kiitoradalla hyvään vauhtiin. Sedun palvelun on neljän kuukauden sisällä valinnut 50 henkilöä ja tekemisen meininki on käsin kosketeltavissa. Nuorten ohjauksen tarpeet liittyvät oman urapolun löytämiseen, työllistymiseen ja sopivien työpaikkojen löytämiseen ja hakemiseen. Lisäksi ohjausta on annettu mm. sopivien koulutusmahdollisuuksien ja koulutuspaikkojen kartoittamiseen, kesken jääneiden tutkintojen loppuun suorittamiseen sekä näihin liittyvien taloudellisten etuuksien selvittämiseen. Osallistujat ovat hyvin heterogeeninen joukko nuoria. Ohjauksen ja tuen tarpeet ovat yksilöllisiä. Mukaan lähteneet nuoret ovat olleet hyvin aktiivisia oman asiansa hoitamisen suhteen ja tulostakin on jo syntynyt. Palvelussa on löytynyt koulutusratkaisuja nuorille ja osalla on jo selkeä polku rakentunut kohti työelämää.

Baronan rooli Nuoret kohti työtä! -pilotissa on auttaa nuoria löytämään omia toiveita vastaava työpaikka tai esimerkiksi valmentaa työelämätaidoissa, kuten työhakemusten ja ansioluettelon tekemisessä ja työhaastattelutaidoissa. Pilotissa mukana olevilla nuorilla on hyvin erityyppiset taustat aikaisemman työkokemuksen suhteen. Joillakin ei ole ollenkaan aikaisempaa kokemusta työelämästä ja joillakin taas on jo monenkirjava kokemuspohja eri työpaikoista. Siksi onkin hyvin tärkeää keskustella jokaisen nuoren kanssa ja miettiä yhdessä, mitkä ovat tavoitteet työelämässä ja kuinka niihin päästään. Barona auttaa jokaista nuorta hänen tilanteeseensa sopivalla tavalla; on se sitten valmennusta työhakemusten ja ansioluettelon tekemisessä tai sopivien työpaikkojen etsimisessä. Joillekin jo pelkästään työhaastatteluun pääseminen on todella hyvä oppituokio tulevaisuutta ajatellen. Tässä vaiheessa pilottia suurin osa nuorista on vielä täysin Sedun hoivissa kouluttautumassa. Työelämään siirtyminen tulee ajankohtaiseksi pilotin edetessä, kun koulutus alkaa olemaan loppupuolella ja tarvittavat taidot työelämän suhteen alkavat olla hankittuna.

Katso videolta Aki-Pekan haastattelu.

Marja-Terttu Kurunsaari

 

Marja-Terttu Kurunsaari

Innovaatiopäällikkö

Sedu

 

Nuorisotakuu – blogissa tutustutaan Nuoret kohti työtä! – palvelun palveluntuottajiin. Ensimmäisenä Sedu. Lähiaikoina postaukset myös muilta palveluntuottajilta. Lisätietoja palvelusta: http://toimistot.te-palvelut.fi/etela-pohjanmaa/nuoret-kohti-tyota

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s