Yrittäjä voi olla tavallinen mutta silti sopivasti hullu

Miika-Soini

 Miika Soini kävi hakemassa yrittäjyyskurssilta lisätietoja yrityksen perustamiseen. Kuva: Tapio Saunamäki

”Joskus ajattelin, ettei minusta ole yrittäjäksi. Kurssilla olen huomannut, ettei yrittäjyys ole salatiedettä ja että kukin tekee työtä omana itsenään. Ei yrittäjän tarvitse olla tavallista ihmistä ihmeellisempi”

Sadat nuoret ympäri Suomen ovat saaneet samanlaisia oivalluksia. Yhteistä heille on se, että he ovat lähteneet valmentautumaan Nuorten yrittäjyyspajoihin. Elinkeino on löytynyt yrittäjyydestä.

Mitä jos ei ole varma yrittäjäksi alkamisesta?

Nuorten yrittäjyyspajaan tullessaan ei tarvitse olla varma yrittäjäksi alkamisesta. Juuri pajassa voi asiasta ottaa selvää ja testata, kantaako idea elinkeinoksi asti.

Oman osaamisen paketoimisesta tuotteeksi on sitä paitsi aina hyötyä, vaikka päätyisikin työmarkkinoilla muualle kuin yrittäjäksi. Yrityksen toiminnan periaatteiden tuntemusta myös työnantajat arvostavat.

Mitä jos on varma yrittäjäksi alkamisesta?

Joillakin yrittäjyysidea on selvänä mielessä ja tähtäimessä oma yritys. Heihin kuuluu isokyröläinen Miika Soini, joka haki Seinäjoen yrittäjyyspajasta lisätietoa käytännön asioihin ja yrityksen perustamiskuvioihin.

Yrittäjyydessä Soinia kiehtoo yrittäjän vapaus. Voi määrätä omista työajoistaan ja tehdä hommia vaikka keskellä yötä. ”Omasta yrityksestä ei kukaan toinen voi myöskään laittaa minua pihalle”, nauraa video- ja valokuvausyritys Muwex Oy:tä pyörittävä Soini.

 

Taija-ja-Antti-Purola

 Taija ja Antti Purola pyörittävät yhdessä Poutafiilis-nimistä ohjelmapalveluyritystä. Idea kypsyi yrittäjyyskurssilla. Kuva: Ulla Haukijärvi

Idea kypsyy pajan aikana

Pajan käynyt Taija Purola kokee saaneensa arvokasta sparrausta yrittäjyyteen. Yrityksen liiketoimintasuunnitelma syntyi pajan aikana, siellä laskelmat laitettiin kuntoon ja oma idea kypsyi tuotteeksi. Miehensä kanssa hän perusti ohjelmapalveluyritys Poutafiiliksen.

”Kahdella tuulen ja inspiraation mukana menevällä taiteilijalla on pakko olla hyvin tuotteistettua omaa osaamista, jotta sitä on helppo myydä ja asiakkaan ostaa”, Taija Purola sanoo.

Sopivasti hullu

Yrittäjänä on vastuussa kaikesta yksin.  Siksi yrittäjällä on hyvä olla tiettyjä ominaisuuksia, jotta onnistuu. ”Yrittäjänä pitää olla sopivasti hullu eli uskoa omiin ideoihinsa, pystyä hyväksymään myös epävarmuus ja muistaa levätä innostavasta työstä huolimatta.” Yrittäjyystaitoja voi kuitenkin aina hankkia lisää – vaikkapa Nuorten yrittäjyyspajasta.

haukijarvi_ulla

Ulla Haukijärvi

projektisuunnittelija, Suomen Yrittäjäopisto

(Nimettömät kommentit Nuorten yrittäjyyspajaan osallistuneiden palautteista vuosien varrelta.)

 

Seuraava Nuorten yrittäjyyspaja Seinäjoella alkaa 1.10.2018. Pajaan haetaan TE-palveluiden kautta: https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/679359

Nuorten yrittäjyyspaja (NYP) on maksuton yrittäjyyskoulutus alle 30-vuotiaille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Suomen Yrittäjäopisto on valmentanut pajoissa nuoria vuodesta 2015 lähtien eri puolilla Suomea. Koulutus on osallistujalle maksuton, minkä tekee mahdolliseksi Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä rahoitus.

Lisää blogissa mainituista henkilöistä:
Rakkaus musiikkiin sai sairaanhoitajan hyppäämään yrittäjyyteen. Taija Purola perusti miehensä Antin kanssa Poutafiilis-musiikkiyrityksen.

Vloggausharrastus johti videointi- ja valokuvausyrittäjyyteen. Osakeyhtiön perustaminen yksin ei hätkäyttänyt nuorta yrittäjää.

Video: Taija Purola ja Nuorten yrittäjyyspaja

Video: Miika Soinin ja Nuorten yrittäjyyspaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s