AKAVA WORKS – tutkittua tietoa, että koulutus kannattaa aina

girl_in_a_library_4.jpg

Poimintoja Akava Works -sivustolta. Akava Works toimii Akavan tiedontuottajana.

 (https://www.akava.fi/akavaworks)

Korkeakoulutettujen työttömien määrä vähentyy vauhdikkaasti

Huhtikuun 2018 työttömyyskatsauksen mukaan maaliskuun lopussa oli 35 607 korkeakoulutettua työtöntä. Vähennystä vuotta aiempaan verrattuna tuli 7 888 henkilöä eli 18,1 prosenttia. Korkeasti koulutettujen määrä on nyt vuoden 2014 tasolla.

Työttömistä alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita oli 19 057, muutos edellisestä vuodesta -17,0 % ja ylemmän 15 251, (-19,5 %), tutkija-asteen koulutuksen suorittaneita oli 1 299 (-17.3 %). Kokonaistyöttömyys oli vastaavasti 242 539, mikä on 15,7% vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Korkeakoulutettujen työllisyystilanne kääntyi laskuun vuonna 2008 ja jatkui aina vuoden 2016 loppuun – tuona aikana työttömien määrä 2,5 kertaistui. Työttömien määrä on ollut suurin taideaineissa sekä vanhoissa alemmissa korkeakoulututkinnoissa ekonomeilla, humanistisilla– ja luonnontieteellisillä aloilla

Korkeakouluista vastavalmistuneiden työttömien määrä on nopeassa laskussa. Huhtikuussa oli 2 667 vastavalmistunutta työttömänä, luku on 23,6 % vähemmän verrattuna vuoden takaiseen. Työttömien määrä laskee kaikilla aloilla lukuun ottamatta hammaslääkäreitä. Suurin alenema on insinöörien, tradenomien, filosofianmaistereiden ja ylemmän kauppatieteellisen tutkinnon suorittaneiden kohdalla. Tiedot lainattu Ekonomisti Heikki Taulun julkaisusta (5/2018)

Pelkällä perusasteella ei pärjää

Ylemmän korkeakoulu- ja tutkijakoulutusasteen suorittaneiden työllisyysaste on 86 %, kun pelkän perusasteen suorittaneiden työllisyysaste on tästä puolet eli 43 %. Vuoden 1987 jälkeen on Suomesta kadonnut lähes 640 000 työpaikkaa, joihin on riittänyt pelkkä perusasteen girl_in_a_library.jpgkoulutus. Korkeimmillaan työllisyysaste on ollut vuoden 1980 – 1990 vaihteessa 74 %, 90 -luvun laman aikana työllisyysaste sukelsi pahimmillaan alle 60 %.

Keskiasteen tutkinnon suorittaneiden työllisyysaste on 67,9 %, alemman korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden 81,5 %. Ylemmän korkeakoulu- ja tutkija-asteen koulutuksen suorittaneiden työllisyysaste on 86 %.

Ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa olevia on n. 600 000, työvoimaan heitä kuuluu 350 000 ja työvoiman ulkopuolella on yli 250 000. Perusasteen jälkeistä tutkintoa vailla olevista naisista työvoiman ulkopuolella on lähes puolet, kun ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista naisista työvoiman ulkopuolella on vain kahdeksan prosenttia. Suomen kaikkien aikojen koulutetummaksi ikäryhmäksi ovat jäämässä 1970 -luvun loppupuolella syntyneet. Heitä nuoremmissa ikäluokissa pelkän perusaste varassa olevien määrä on lähtenyt uudelleen kasvuun.

Nykyistä huoltosuhdetta ei voida yllä pitää vaikka työllisyysaste nousee 78 %, koska väestö ikääntyy. Väestöllisen ja taloudellisen huoltosuhteen heikentyessä on tärkeää, että mahdollisimman moni on työmarkkinakelpoinen, tämä tarkoittaa että 2030 -luvulla on oltava perusasteen jälkeinen tutkinto. Onko tähän vastaus oppivelvollisuuden pidentäminen? Lisäkoulutus ei välttämättä kuitenkaan vaikuttaisi positiivisesti työllistymiseen. Sekä nuoren itsensä että yhteiskunnan kannalta on kuitenkin tärkeää, että mahdollisimman moni nuori pystyisi suorittamaan perusasteen jälkeisen tutkinnon. Tutkijan mielestä ainakin pitää pystyä turvaamaan niiden kouluttautuminen, joiden kotitausta sen tällä hetkellä estää.

Tiedot lainattu tiedontuotannon asiantuntija Tuomo Lamposen julkaisusta (5/2018)

Edellisessä blogikirjoituksessa Sirpa Rintala esitteli valtakunnallisen hankkeen Nuoret kohti työtä! -palvelun, jossa Etelä-Pohjanmaalla on kohderyhmänä nimenomaan nuoret, joilla on ainoastaan perusasteen tutkinto. Tämä hanke tuo hyvän lisätuen tilanteessa, jossa odotellaan kevään yhteishaun tuloksia.

Mukavaa ja leppoisaa kesää meille kaikille!

hannele-koivumaki-profiili

Hannele Koivumäki,

asiantuntija, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s