Lehtien sivuilla tulee vastaan tilastotietoa muun muassa työllisyystilanteesta ja sen muutoksista. Lukujen ja prosenttien takana on monenlaisia tarinoita, joista tässä haluan kertoa tarinan päähenkilön luvalla yhden. Itse olen ollut siinä mukana tarinan loppuosalta aloitettuani työni STEP ON -hankkeen projektityöntekijänä. STEP ON -hankkeen yhtenä tavoitteena on tukea työpajan asiakkaiden siirtymistä työelämään.
Tarinan nuori mies tuli ensimmäistä kertaa työpajalle vähän yli parikymppisenä. Peruskoulu oli jäänyt häneltä aikoinaan kesken. Pajajakson aikana pohdittiin keinoja koulunkäynnin jatkamiseen. Sopiva väylä löytyi räätälöidysti pajan ja kansanopiston yhteistyönä, koulutehtäviä pajalta käsin tehden. Nuori mies sai päättötodistuksen ja työllistyi sen jälkeen puutuoteteollisuuteen.
Tutustuin nuoreen mieheen, kun hän tuli noin vuosi sitten uudelleen työpaja Junkiin jäätyään työttömäksi. Hän oli aina haaveillut kuljetusalan töistä, mutta kokemusta alalta ei ollut kuitenkaan vielä kertynyt. Työkokeilu pajan kuljetustehtävissä sujui hyvin, ja sen jälkeen hän sai jatkaa pajalla kuriirina palkkatuella. Hän täydensi pajajakson aikana osaamistaan suorittamalla kuorma-auton kuljettajalta vaadittavan ammattipätevyyden.
Puolen vuoden määräaikainen työsuhde pajalla kului nopeasti ja edessä oli uuden työpaikan etsiminen. Työllistymismahdollisuuksia rajoitti se, että suurin osa kuljetusalan työpaikoista edellyttää rekkakorttia, jota hänellä ei ollut. Kesälomakauden vuoksi myös avointen työpaikkojen tarjonta oli vähentynyt. Kävimme yhdessä läpi potentiaalisia yrityksiä ja laitoimme ansioluettelon kuntoon. Aika oli käymässä vähiin ja nuorta miestä harmitti se, että edessä näyttäisi olevan työttömäksi jääminen.

Kirsi Nelimarkka
Työsuhteen toiseksi viimeisenä päivänä TE-toimiston sivuilta löytyi kiinnostava kuljetusalan työpaikka, joka vaikutti kuin hänelle tehdyltä. Yhteydenotto yritykseen tuotti tulosta. Nuori mies kävi työhaastattelussa ja aloitti reilun viikon päästä työt kuorma-auton kuljettajana. Ensimmäisestä pajajaksosta tähän pisteeseen oli kulunut viisi ja puoli vuotta. Matka on ollut pitkä. Sen varrelle on mahtunut päiviä, jolloin usko on ollut vähissä ja sellaisia, jolloin tehty työ on tuottanut tulosta. Unelmia kohti on menty askel kerrallaan.
Tässä tositarinassa tuli esille työpajatoiminnan monta roolia. Pajalla on mahdollisuus:
- jatkaa kesken jääneitä opintoja
- tutustua eri alojen työtehtäviin
- päivittää ammatillista osaamista
- saada tukea työnhaussa
Paja tarjoaa myös sosiaalisia kontakteja, apua arjen hallintaan ja omien asioiden hoitamiseen. Ja mikä tärkeintä, pajalle voi tulla uudelleen elämäntilanteen muuttuessa.
Tälle nuorelle miehelle paja toimi väylänä toiveammattiin. Kun viimeksi soittelin hänelle, kuorma-auton rattia pyöritti tyytyväinen mies!
Kirsi Nelimarkka
projektityöntekijä
STEP ON -hanke
Kuntayhtymä Kaksineuvoinen, työpajat Junki ja Kieppis