Missä täällä on Ohjaamo?

ohjaamoSain ennen kesälomia puhelun, joka ilahdutti. Uudeltamaalta Seinäjoelle muuttanut nuori tiedusteli minulta, missä onkaan Seinäjoen ohjaamo. Mitään hätää ei ollut, vain tiedontarvetta liittyen uuden paikkakunnan palveluihin ja työllistymismahdollisuuksiin. Työnhaku oli voimassa ja hakupaperit oppilaitokseen laitettuna, mutta oli pieniä kysymyksiä, joita nuori olisi halunnut jonkun kanssa käydä läpi. Hän kertoi myös saaneensa aiemmalla asuinpaikkakunnallaan hyvää palvelua ohjaamosta ja ajatteli etsiä sen Seinäjoellakin käsiinsä.  Puhelu tiivisti minulle jotain hyvin oleellista ohjaamo-toiminnasta. Meillä on Etelä-Pohjanmaalla melko vähän palveluja jonne voi vain mennä, aikaa varaamatta.

Ohjaamot ovat tällaisia kynnyksettömiä palvelupisteitä, jonne voi tulla vapaasti, ilman lähettävää tahoa tai edes tietoa siitä, kuka osaa kysymykseeni vastata. Ohjaamo on kaikille alle 30 vuotiaille tarkoitettu palvelu ja pian Etelä-Pohjanmaaltakin löytyy ohjaamoja!

Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa hankkeeseen (ESR) kuuluu 13 kuntaa ja ohjaamo-toimintaa kehitetään yhteensä seitsemällä alueella. Osa ohjaamoista on syntymässä kunnan tai kaupungin rajojen sisäpuolelle ja joissain alueilla tehdään seudullista yhteistyötä. Tähän vaikuttavat muun muassa asukasmäärä, etäisyydet, palvelujen määrä ja niiden tämänhetkinen tuottamistapa.  Kehittämistyö on luonnollisesti eri vaiheissa, mutta Ilmajoelle tullaan ripustamaan ensimmäisenä ohjaamon kyltit. Ohjaamo Ilmajoen tilat avautuvat nimittäin vuoden 2018 alussa!

Valtakunnallisesti ohjaamoiden toiminta on päätetty vakinaistaa, koska palaute asiakkailta ja vaikuttavuus ovat kiitettävää. Tulevan maakunnan tehtäviin tullee kuulumaan ohjaamo-palveluiden saatavuudesta huolehtiminen. Avoimia kysymyksiä on kuitenkin paljon ja odotamme poliittisia linjauksia muun muassa siitä, mitkä ovat tarkemmin maakunnan ja kunnan vastuut ohjaamoissa.Ohjaamo_Etelä-Pohjanmaa_rgb_1

Mitä ohjaamon kehittäminen sitten vaatii? Ministeriöt yhdessä Kohtaamo-hankkeen kanssa ovat luoneet ohjaamo-toiminnan vähimmäisvaatimukset ja määritelleet ohjaamotoiminnan perusteet tueksi alueilla tehtävälle työlle ja taustalla on nuorisotakuun toteuttaminen.

Ohjaamoilla haetaan vastausta muun muassa palveluiden pirstaloitumiseen ja työelämän muutoksesta johtuvaan elinikäisen oppimisen ja ohjauksen tarpeen kasvuun.  Peruskysymys on kuitenkin se, mihin ohjaamon tulisi kullakin alueella vastata. Kukaan ei tuo ohjaamo-mallia valmiina vaan se vaatii eri ammattiryhmien välistä keskustelua, yhteistyötä työelämän kanssa ja ennen kaikkea nuorten äänen kuulemista. Ohjaamo EP on käynnistänyt Etelä-Pohjanmaalla nuorten foorumit, joissa nuoret pääsevät kertomaan mielipiteitään muun muass

a tarvitsemistaan palveluista ja näkemyksiään ohjaamon sijainnista ja sisällöstä. Tavoitteena on, että nuoret ovat käytännössä työntekijöiden rinnalla kehittämässä ohjaamoa, jotta tavoitamme koko alle 30 vuotiaiden kohderyhmän.

Palvelumme ovat usein meidän työntekijöiden näkökulmasta saumattomia ja aukottomia. Vaihtamalla näkökulma nuoreen vinkkeliin, voi palvelutarjontamme ollakin liian monimutkainen ja vaikeasti saavutettavissa. Ohjaamon viesti on selkeyttävä: Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita ohjaamosta!

Annukka Haapa-aho

projektipäällikkö Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa (ESR)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s