Harjoitteluista kohti työelämää

tervetuloa

Sosionomiopintoja on takana nyt kolme vuotta ja viimeinen harjoittelu käynnissä. Mieleen nousee muistoja kuluneista opiskeluvuosista ja niihin mahtuneista harjoitteluista. Olen kokenut harjoittelut positiivisena mahdollisuutena tutustua oman alan töihin käytännössä. Harjoittelut ovat olleet ikkunoita työelämään.

Ehkä tärkeintä harjoittelujaksoilla on ollut se, että on päässyt kokeilemaan koulussa opittua teoriaa käytäntöön sekä saanut kuulla oman alan työntekijöiden ajatuksia ja vinkkejä työelämään. Itsestäni on ollut mukava huomata, että vaikka meitä opiskelijoita on ollut monta samaan aikaan hakemassa harjoittelupaikkoja, ovat eri työpaikat ottaneet meidät avoimesti vastaan ja kaikille on harjoittelupaikka lopulta löytynyt.

Positiivinen ja avoin suhteutuminen harjoittelijaa kohtaan työpaikoilla onkin mielestäni ehdottoman tärkeää. Yleensä opiskelijat lähtevät uteliaana ja hiukan jännittyneenä tutustumaan uuteen paikkaan sekä uusiin ihmisiin. Silloin harjoittelupaikalla ohjaaminen ja iloinen sekä vastaanottavainen suhteutuminen opiskelijaan on ensiarvoisen tärkeää, jotta harjoittelusta saisi mahdollisimman paljon irti.

Omissa harjoitteluissa olen aina kokenut itseni tervetulleeksi. Mielestäni avoimessa ja hyväntuulisessa ilmapiirissä uskaltaa kysellä itseä mietityttävistä asioista ja pääsee kokeilemaan työtä oikeasti käytännössä. Käytännönkokeilun myötä vasta hahmottuu lopullisesti, millaista työ oikeasti on ja mitä itse haluaa tehdä. Sosionomiopinnoissa työkenttä on niin laaja, että ilman harjoittelua, voisi olla hankalaa hahmottaa, mihin itse haluaisi työllistyä. Harjoittelu antaa turvallisen mahdollisuuden kokeilla itselle ennestään tuntemattomiakin työpaikkoja ja asioita. Näiden kokeilujen myötä voi yllättäen löytyä aivan omanlainen työura, jota kohti lähteä pyrkimään. Lisäksi harjoittelut opettavat työyhteisössä toimimista ja tuovat lisävarmuutta omaan työskentelyyn.

Nyt kun omat opinnot alkavat olla loppusuoralla, on aika siirtyä työelämään. Opiskeluvuodet ovat olleet mukavia ja opettavaisia. Koulusta jäi käteen hyviä ystäviä, ihania muistoja ja ennen kaikkea paljon osaamista, jota nyt on halu päästä hyödyntämään työelämään. Tietysti uusi elämänvaihe nostaa pintaan monenlaisia tunteita, mutta tuntuu hyvältä ajatella, että pääsee lopulta työskentelemään omaksi kokemallaan alalla.

TiiaRentola

 

Tiia Rentola

sosionomiopiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s