Älä lannistu pelkojen ja ennakkoluulojen alle

sonja-stenroth

Sonja Stenroth

Sonja Stenroth jäi peruskoulun jälkeen vuosiksi kotiin koulukiusaamisen takia. Menneet kokemukset opiskelusta ja kouluympäristöstä olivat sellaiset, että hän ei halunnut kokea samanlaista enää koskaan. Oli parempi jäädä kotiin auttelemaan äitiä. Vuosien kotonaolon jälkeen Sonja kuitenkin sisuuntui ja päätti 25-vuotiaana, ettei anna vanhojen kokemusten lannistaa. Päätöksen myötä hän lähti opiskelemaan ravintolakokiksi.

Aivan helppoa opiskelujen aloittaminen ei ollut. Onneksi TE-toimiston Elisa Erkkilä ja Hannele Koivumäki sekä Sedu Aikuiskoulutuksen koulutusvalmentaja Aki-Pekka Koivusalo ruokkivat tämän sisukkaan nuoren naisen tarmoa ja kannustivat opiskelemaan. Sonja päätyi koulutuskokeilun kautta hotelli-, ravintola- ja cateringalan perusopintojen pariin. Kouluttajien ja läheisten tuen ja vahvan uskon avulla Sonja valmistui v. 2016 kokiksi.

Tällä hetkellä Sonja työskentelee Seinäjoella Valkoinen Puu -ravintolassa. Hän tutustui nykyiseen työnantajaansa opiskelun aikaisessa työharjoittelupaikassa. Sonja viihtyy työpaikassaan erittäin hyvin ja kehuu työkavereitaan ihaniksi ja työilmapiiriä mahtavaksi. Hän on myös erittäin tyytyväinen siihen, että hänen etninen taustansa ei ole vaikuttanut mitenkään hänen palkkaamiseensa ja toivoisi samanlaisia mahdollisuuksia myös muille etnisen taustan omaaville.

Sonja Stenroth löysi tiensä koulutukseen ja nykyiseen ammattiinsa nuorisotakuun ja NAOn toiminnan kautta. NAO on nuorten aikuisten osaamisohjelma, jonka kohderyhmään kuuluvat 20-29 vuotiaat, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista koulutusta. Sedu Aikuiskoulutuksessa NAO starttasi vuonna 2013. Viime vuoden loppuun mennessä NAOn kautta on opiskellut yhteensä 133 opiskelijaa. Heitä on ollut mukana 26 eri tutkinnossa aina tietoliikennetekniikan ammattitutkinnosta viljelijän ammattitutkintoon. Tutkintoja on tähän mennessä suoritettu 45 kappaletta ja tutkinnon osia lähes 250.

Nuorten aikuisten osaamisohjelman kohderyhmään kuuluvien tavoittamiseksi on tehty monipuolisia toimenpiteitä: pidetty infotilaisuuksia, käyty erilaisilla messuilla, tehty yhteistyötä niin etsivän nuorityön kuin pajojenkin kanssa. Parhaaksi kanavaksi ovat osoittautuneet yhteistyössä TE-palvelujen kanssa tehdyt henkilökohtaiset haastattelut. Joskus kouluttautumisväylä on löytynyt kivuttomasti, joskus taas pitää pohtia pidempäänkin. Nuorille aikuisille on tarjottu koulutuskokeiluja ja he ovat halutessaan päässeet tapaamaan henkilökohtaisesti alan kouluttajia löytääkseen oman väylänsä.

Sonja löysi tiensä koulutukseen koulutuskokeilun kautta ja hän kokee Nuorten aikuisten osaamisohjelman auttaneen häntä suuresti. Hän pitää saamaansa apua tärkeänä, sillä se inspiroi opiskelemaan. Nuorten aikuisten osaamisohjelma on toimiva osa nuorisotakuuta, mistä Sonja Stenroth on elävä esimerkki.

Joskus erilaisten ohjelmien ja hankkeiden merkitys voi jäädä varsinkin ulkopuolisille hieman epäselväksi. Juuri siksi Sonjan tarina on hyvä jakaa: nuorisotakuulla ja nuorten aikuisten osaamisohjelmalla on todella suuri merkitys monen nuoren tai nuoren aikuisen elämässä. Sonjan ja muiden hänen kaltaisteen mahtavat kasvutarinat inspiroivat myös meitä tätä työtä tekeviä ja tuovat siihen merkitystä. Siksi kannattaakin muistaa Sonjan ohjenuora: ei anneta menneiden kokemusten lannistaa!

ap-koivusalo

Lisätietoa:

Aki-Pekka Koivusalo, Nuorten aikuisten osaamisohjelma, Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen

Sedu Aikuiskoulutus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s