”Loppuu se ajelehtiminen”, Ukkonen tiivistää (Ilkka 11.1.2017)

tanssi

Haastattelurumba on mahdollisuus nuorisotakuun toteutuksessa, tanssiaskelin myös muihin valintoihin.

Hallituksen päätöksen mukaan kaikki työttömät haastatellaan kolmen kuukauden välein. Hanke ei ole aivan mitätön, haastattelujen kokonaismäärä nousee vuositasolla kolminkertaiseksi aiempiin verrattuna. TE-toimistoihin on saatu lisätyövoimaa 200 henkilötyövuotta. Haastattelu tapahtuu kolmen kuukauden välein joko puhelimitse, video teitse tai henkilökohtaisella käynnillä.

Suomen suurimman TE-toimiston, Uudenmaan TE-toimiston, johtaja Jarmo Ukkonen uskoo että haastattelujen tiivistäminen näkyy ennen pitkää työllisyysluvuissa. Tätä ajatusta tukevat niin tutkimustulokset kuin henkilökohtainen työkokemus. Pitkään työvoimahallinnossa työskennelleet tietävät ilman kokeilujakin, että kun asiakkaan kanssa tavataan säännöllisesti ja sovitaan jatkotoimista, se näkyy työllistymisinä. Ukkonen uskoo tulosten näkyvän jo keväällä. Jarmo Ukkonen on toiminut aiemmin Espoon TE-toimiston johtajana, tuona aikana nuorisotyöttömyys onnistuttiin painamaan muutamaan prosenttiin. Kun nuorille järjestettiin lyhyin väliajoin tapaamisia työvoimaviranomaisten kanssa, – Loppui se ajelehtiminen, on Ukkonen tiivistänyt.

Etelä-Pohjanmaalla toteutetaan haastattelurumbaa samaan tahtiin. Nuoret ohjataan palvelutarvearvion mukaisiin asiantuntijapalveluihin heti alkukartoituksesta. Nuorten asiantuntijoiden toiminta-alue on yhtenevä  nuoren oman toiminta-alueen kanssa,  yhteiset verkostot ovat tuttuja kummallekin osapuolelle.

Nuorten aikuisten osaamisohjelman toteutus jatkuu edelleen vuonna 2017, ohjelman tarkoitus on auttaa pelkällä peruskoulupohjalla olevia nuoria hankkimaan ammatillinen koulutus. Uutuutena vuodelle 2017  on  ”korvamerkittyä” rahaa  maahanmuuttajataustaisten nuorten ammatilliseen kouluttautumiseen.

Myös eteläpohjalaisen Ohjaamo-mallin toteutus on startannut. Ohjaamo EP-hankkeessa luodaan yhdessä kuntien kanssa Ohjaamo-toimintaa eri puolille maakuntaa. Ohjaamoja on jo 40 paikkakunnalla Suomessa.

Kesätyöpaikkahakurumba on niin ikään käynnissä, työpaikkoja löytyy myös Suomen rajojen ulkopuolella. Kansainvälinen työnvälitys Eures välittää nuorille sopivia työmahdollisuuksia mm. Disney-maailmaan.

Lukiolaisten ja muiden opiskelupaikkaa hamuavien edessä on puolestaan pääsykoerumba. Tutkimuksen mukaan noin 26 % lukiolaisista jättää abivuonna pääsykokeet rauhaan ja viettää yhden tai useamman välivuoden. Näin kävi myös lähipiirini edustajalle, nyt vuoden työnteon jälkeen jatko-opiskelupaikkaa on haettu päättäväisesti.

fec

Työvoimakoulutuksissa voi saada kansainvälistä kokemusta ja näkemystä ja luoda verkostoja hyvin eksoottisista ympäristöistä. F.E.C-koulutusten (Further Educated with Companies) työssäoppimisjaksoilla 9.11.2016 osui osallistujan kännykameran eteen yllä oleva maisema.

hannele-koivumaki-profiiliNuorisotakuu ajan hengessä

Hannele Koivumäki,

asiantuntija, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s