Nuorelle kesätyönhakijalle

anime

Kesätöiden etsiminen, kuten muidenkin töiden hakeminen on myymistä. Kartoitat mitä osaat, missä sellaista työtä tehdään ja niihin paikkoihin kohdistat hakutoimesi. Pelkkä sähköpostin lähettäminen ei riitä, vaan pitää kontaktoida henkilökohtaisesti. Sinulle on myös kertynyt erilaisia verkostoja, hyödynnä niitä. Kerro työnhakutoiveistasi ja tavoitteista ystäville, sukulaisille, naapureille ja muille jotka tuntevat Sinut. Myynnin maailman on verkottunut, perinteisten kanavien lisäksi kannattaa hyödyntää Somea.

Jos ei ole vielä kertynyt ammatillista osaamista, Sinulla voi olla harrastusten kautta karttunut monenlaisia taitoja. Olet voinut toimia ohjaajana ryhmille, olla osa ryhmää tai vaikka urheilun kautta tottunut määrätietoiseen, kurinalaiseen ja tavoitteelliseen toimintaan. Vapaa-ajan toimien kautta voit myös osoittaa ahkeruutesi ja osaamisesi.

Mieti ja tutki työpaikkailmoituksia, esim. kaupunkien kesätyöhakujen vaihtoehtoja, mitä voisit tehdä, mikä kiinnostaisi ja olisi hyödyksi tulevaisuudessasi. Kesätyön kautta voit päästä tutustumaan unelma-ammattiisi tai kerryttää lisäpisteitä koulutuksen hakuvaiheeseen.

Vaikka ei oman alan työtä löytyisi, kannattaa ottaa vastaan mitä tahansa työtä. Itse arvostan todella korkealle nuoren, joka on ollut kesätöissä mansikanpoiminnassa. Se kertoo hänen ennakkoluulottomuudestaan, sitoutumisestaan ja työhalusta. Ei välttämättä ole cv:ssä ammatillisesti kovin mairitteleva tieto, mutta kertoo positiivisella tavalla muista ominaisuuksista.

Myös yrittäjyyttä voi kokeilla kesätyönä! Erilaiset laskutus osuuskunnat ja järjestöt mahdollistavat pienimuotoisen yritystoiminnan harjoittamisen. Esimerkiksi 4H-yhdistys tarjoaa apuaan yritystoiminnassa: http://www.4h.fi/toita/perusta-oma-yritys/ Voit perustaa kesäkioskin, urakoida pihatöitä, koodata pelejä, mitä ikinä keksitkin!

Jostain on aloitettava, kaikki kokemus vie eteenpäin. Pienin askelin kohti tavoitetta. Usko omiin unelmiin! Kimi Räikköstä lainaten: ” Tiedän mitä teen” ja” Olen tehnyt aina asiat omalla tavallani”. Nämä lauseet vaativat sanojakseen rautaisen ammattilaisen, mutta uskomalla omiin unelmiin ja tekemällä määrätietoisesti työtä niiden eteen voit olla joskus Kimin tilanteessa: Unelmiesi ammatissa huippuammattilaisena!

jarmo

 

Jarmo Nurmela,

palveluesimies, työnvälitys- ja yrityspalvelut,

Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s